Cserhát napok 2018.

FANTASZtaTIKUS FIZIKA 2018.

fizika 2018 08Az általános iskola 7-8. osztályos tanulói részére tartott interaktív foglalkozás, melynek célja a fizika és az elektronika megkedveltetése.
Köszönjük a Kőrösi Csoma Sándor-Péterfy Sándor Általános Iskola Péterfy Sándor Tagintézménye tanulóinak és a Zrínyi Miklós Általános Iskola tanulóinak az aktív közreműködést és érdeklődést!

Bővebben: FANTASZtaTIKUS FIZIKA 2018.

A Cserháti Napok keretében megrendezett nyelvi vetélkedő

nyelvelo 2018 01A Cserháti Napok keretében megrendezett nyelvi vetélkedő az idén is nagyon jó hangulatban zajlott 18 kétfős csapat részvételével. Ebben a tanévben a kérdések körét kibővítettük, nemcsak nyelvi, hanem műveltségi feladatokat is meg kellett oldani. Így ti, diákok széleskörű tájékozottságokról tehettetek tanúbizonyságot. Néhányan fájlaltátok, hogy most nem kellett verset írni, úgy, mint tavaly, de talán lesz más alkalom, ahol megvillanthatjátok poétai tehetségeteket. De ismerkedhettek híres magyar zeneszerzőkkel, várakkal, ismert szállóigékkel, szellemes nyelvi szófordulatokkal, ismert alkotók nevét köthettétek híres-neves borvidékekhez, s még sok minden más kérdésre adhattátok meg szellemes, kiváló válaszotokat.

A vetélkedő eredménye:

  1. „Barátok közt”: Balázs Bálint – Csóri Péter 11. A
  2. „10. D első számú csapata”: Benkő Dániel – Németh Dávid 10. D
  3. „Agymenők”: Lőczi Bence – Tulézi Dávid 11. B

Szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek!

Vendégünk volt Könyves Ildikó, Aviva-tréner

aviva 2018 02

November 14-én iskolánk lánytanítványai találkozhattak Könyves Ildikóval, aki egy kellemes, játékos foglalkozás, bemutató keretében megismertette a résztvevőkkel az Aviva tornát. Hallhattunk a torna névadójáról, és megtanulhattunk néhány alapgyakorlatot, amely elősegíti a menstruációs fájdalmak megelőzését, a női egészség megőrzését, megszerzését, a női, de a férfi szervezet hormonális egyensúlyát is. Ildikó közvetlensége, kedvessége külön színfolttal gazdagította a gyakorlati bemutatót.

Köszönjük!

Bővebben: Vendégünk volt Könyves Ildikó, Aviva-tréner

Nálunk járt Cserfő Bernadett

CsB 03 thA Cserháti – napok programsorozat keretében nálunk járt november 12-én hétfőn Kepe Arnoldné Cserfő Bernadett.
Sok mindenről szó esett a pedagógiai osztályba járó lányoknak tartott előadásban: szépségről, divatról, emberi tartásról, kudarcokról, sikerekről. Bernadett éppen idén 20 éve lett a Zala Szépe verseny győztese, s életében nagy pillanat volt, amikor az ő nevét mondták ki abban az évben először, s lett egy éven át, a következő zalai szépségversenyig, a cím őrzője, „a szépség nagykövete”. Szépség és szerénység jellemezte, s jellemzi a mai napig.

Ma festészettel foglalkozik, gyönyörű képein felvillannak a melankolikus, álmodozó nőalakok s a magyar és a toscán táj pillanatképei. Alkotásai hűen tükrözik lelkének finom rezdüléseit, belső CsB 02 thszépségét. Jó volt vele találkozni, élmény volt őt hallgatni!

Köszönjük!

A Cserhátiból indultam

A Cserhátiból indultam

indultam MB 01 thbeszélgetéssorozat keretében hallgathattuk meg egy volt cserhátis diák, Sándor Tamás előadását arról, hogy mi történt vele azóta, hogy 2001-ben leérettségizett iskolánkban, majd rá egy évre technikus oklevelet is szerzett.

Ő gépészosztályba járt, s elmesélte, hogy az első két évben sok nehézséggel kellett megküzdenie, megszokni a követelményeket, a szakmai tárgyakat és kollégistaként az otthontól való elszakadást is. De aztán tanárai segítségével „ráérzett a műszaki tantárgyak ízére”, s akkor egy új világ nyílt ki előtte. Az itteni tanulmányai befejezése után visszatért Keszthelyre, és a keszthelyi Agrártudományi Egyetem (ma: Pannon Egyetem – Georgikon Kar) hallgatója, majd később tanára lett, ahol doktori címet is szerzett. Szakmai alapoindultam MB 02 thzó tantárgyakat tanít a hallgatóknak, s oktatóként is profitál azokból a műszaki ismeretekből, személetmódból, amit még középiskolásként itt, a Cserhátiban sajátított el.

A mai cserhátisok számára a legfőbb üzenetet élettörténete hordozza: a tanulás, a kitartás, az új ismeretekre való fogékonyság a záloga a tartalmas életnek.

Köszönjük, Tamás!

Cserhátiból indultam

Három életút, három személyiség, három választás

A Cserhátiból indultam legutóbbi programján három volt cserhátissal találkoztunk. Mindhárman elmondták mit kaptak az iskolától, hogyan alakultak cserhátis éveik, és hol folytatták érettségi után.

indultam 03 thHorváth Eszter kemény felvételi után, családi indíttatásból került a Cserhátiba. A néptánc nagyobb szerepet játszott az életében a tanulásnál, de érettségi után véget értek felhőtlen középiskolás évei, hiszen édesanyja halála miatt érettségi után el kellett mennie dolgozni. Saját maga tapasztalta meg mit jelent a betanított munka, és ez után döntötte el, hogy tovább kell tanulnia. Tanítónői diplomát szerzett, s immár 11 éve dolgozik Palinban. Közben életmódot is váltott, s hogy jól érezze magát a bőrében, nekiállt futni. Azt üzente a mai diákoknak, hogy merjenek önmaguk lenni, soha ne adják fel, ne akarjanak másoknak megfelelni, járják a saját útjukat, még ha ez nehézségekkel is jár. Az is kiderült, hogy a Cserhátiban megtanulta hogyan kell a fúrót, a kalapácsot használni, s nem esik kétségbe, ha egy talicskát meg kell hegeszteni.indultam 04 th

Marczin Balázs egy kis faluból indult, ahonnan nagy szó volt, ha valakit a Cserhátiba vettek fel. Két évig nem is tudta ezt értékelni, mert a foci volt a legfontosabb számára. Tanulmányi eredménye tizenegyedik évfolyamtól javult, miután kiderült, hogy nem lesz nagy focista, ezért a tanulást választotta. A gépészmérnöki diplomát is levelezőn szerezte meg, de tudta, hogy mit akar. A Honeywellnél helyezkedett el, s egy re feljebb került a ranglétrán. Tisztában volt vele, hogy az idegen nyelvek ismerete, a kitartás, a kemény munka meghozza gyümölcsét. S miután már szinte mindent elért, kiszállt a mókuskerékből, a családot választotta - részt akar vállalni gyermekei nevelésében, - s munkahelyet is váltott, ma a Nilfisknél dolgozik vezető beosztásban. Az ő üzenete szerint mindig őszintének kell lenni, vállalni kell, ha valamit nem tudunk, merjünk kérdezni, ha valamit eldöntöttünk, akkor azt vigyük véghez, s ne gondoljuk azt, hogy a pénz minden.

indultam BG thBagladi Gábor már nyolcadik osztályban tudta, hogy programozással akar foglalkozni, Bátyját követte a Cserhátiba, s kilencediktől fogva azon dolgozott, hogy terve valóra váljon. Kiváló tanulmányi eredménye aztán egyenesen a BME-re vitte, ahol szembesült az egyetemi tanulmányok nehézségeivel. De már első éves korában elkezdett dolgozni programozóként, hogy jövőjét megalapozza. Azóta már több cégnél dolgozott, maga is vállalkozásba kezdett. Néhány éves tapasztalata alapján azt tanácsolta a diákoknak, hogy a tanulásba fektessenek be, jussanak minél több új ismerethez, végezzenek minél több tanfolyamot, s ezek után elkezdhetik a maguk útját járni. Csendesen, visszafogottan beszélt, de szavaiból kiderült, hogy nagyon céltudatosan készült a jövőjére, s mára elérte azt, hogy nem ő keres munkát, hanem őt keresik. Mert dolgozni csak alaposan, megbízhatóan érdemes, akkor leszünk sikeresek.

Jó volt hallgatni ezt a három különböző mentalitású fiatalt, akik hitelesen tudtak mesélni a középiskolás évek szépségeiről, nehézségeiről, a szakmaválasztásról, s a kemény harcokról, amit mindenkinek saját magának kellett megvívnia. Szimpatikusak voltak, megnyerőek, „Cserhátisok”.